Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2008 09:27 - Мета позиция
Автор: pavelp Категория: Лични дневници   
Прочетен: 995 Коментари: 0 Гласове:
0



Някак си ми се появи в главата този психологически термин, наблюдавайки и анализирайки поведението на българските политици. Какво всъщност означава да си в мета позиция? Това накратко е дистанциране от реалността, описание на желаното състояние (резултат, цел), представа че си някъде отстрани и че имаш нужното състояние и т.н. 
Забелязвам, че това напоследък е доста разпространена тенденция на поведение, защото всички актуални политически играчи се надпреварват да застанат в мета позиция, да изказват мнения и да дават оценки като странични наблюдатели на процесите, случващи се в държавата и обществото.

Да започнем от Президента на републиката и водач на нацията. Като един "истински  пример за подражание" той напоследък се проявява по-скоро като неумел политически наблюдател, а не като пряко избран лидер на нацията. Дава пространно, емоционално интервю в печатна медия, появява се в сутрешен блок на телевизия, вместо да си върши работата в рамките на конституционните си правомощия.

Премиерът на свой ред също не пропуска възможността да погледне отстрани процесите, които би трябвало да управлява. Стига се до там, че по време на обсъждане на поредния вот на недоверие (макар и предварително обречен) дори не взе думата за да представи своята гледна точка пред народните представители, а и пред самия народ, който имаше възможност да гледа т.нар. дебати по вота.

Няма как да пропуснем и останалите двама лидери на тройната управляваща коалиция. Ахмед Доган отдавна предпочита да прави енигматични изказвания за актуалната политическа обстановка от позицията на човек, който е out of space. На всичко отгоре медиите му се радват и превъзнасят философския му гений, правейки му безплатна (или пък кой знае каква) реклама. За бившия ни цар и бивш премиер министър заставането в мета позицията сигурно е част от аристократичното му възпитание. Той даже съчетава мисловното дистанциране с физическо такова и когато стане напечено в държавата или в собствената Му партия обикновено е някъде зад граница.

За да не бъда обвинен в пристрастност (макар, че си имам такава) няма да отмина и лидерите на т.нар. опозиция. Да започнем от парламентарната такава:

Волен Сидеров е флагманът на популисткото политическо говорене. Друг е въпросът, че този „народен трибун” в реалния живот се е оплел в паяжини от семейни връзки, скандали с бивши съмишленици, проблеми с правосъдието и пр. Всичко това обаче явно не му пречи да громи управляващите от мета позицията на чистия, неопетнен с участие във властта политически лидер.

Тъмносиният Костов пък още от отделянето от партията майка СДС се прави на „ни лук ял, ни лук мирисал”. Все едно никога не е дирижирал приватизацията, никога не е налагал авторитарен модел на управление и в партията си и в държавата. Той даже до такава степен се беше дистанцирал по едно време, че мълча дълго време и се сърди на простия народ, който така и „не успя да стигне до неговата визия за бъдещето на България”.

Надежда Михайлова, Софиянски, Каракачанов и други знайни и незнайни представители на „демократичната опозиция” на свой ред коментират случващото се в държавата вживявайки се в ролята на спортни коментатори, които сякаш се опияняват от „голямата драма”.

И накрая да не забравим най-голямата извънпарламентарна сила, надедеждата на всички граждани, гражданинът Бойко Борисов и неформално водената от него Политическа партия ГЕРБ. Той също обича да застава встрани и нависоко и да дава всякакви „мъдри” съвети за справяне с проблемите в общината, държавата, МВР и т.н. неглежирайки миналото си на охранител, главен секретар на МВР, близък съратник на царя и даже избран за депутат от царската партия и отказал се по-късно в името на собствения си (а дали е така?) политически проект.

Това със заставането в мета позиция явно е заразително. Ето така и аз на свой ред от моята си мета позиция споделям своите наблюдения.



Тагове:   мета,   позиция,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pavelp
Категория: Лични дневници
Прочетен: 71375
Постинги: 13
Коментари: 112
Гласове: 47
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031