Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2009 11:27 - Похитители, профайлъри и психопрофили
Автор: pavelp Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2223 Коментари: 1 Гласове:
0



През вчерашния ден се случи едно събитие, което даде възможност на медиите в България отново да се развихрят. Един объркан човек реши да привлече вниманието към себе си, отвличайки автобус. Сензация! На всичко отгоре още в самото начало на „терорестичния акт”, похитителят поискал от пътниците на автобуса да се свържат със средствата за масова информация за да има той трибуна за заявяване на своите искания. И се започна една типична по нашенски, говорилня по темата. То не бяха директни включвания от мястото на събитието, излъчване на разговори между служители на органите на реда и нарушителя, интервюта с пътниците, шофьорите и прочее и прочее. Безспорно е разбира се правото на новинарите да търсят сензацията и да се състезават с конкурентите си. Всичко обаче би трябвало да е с мярка, определяща се от нивото на професионализъм и разбиране на обществената роля на медиите. Уви, намирането на нормата при отразяване на подобни случки трудно се отдава на българските журналисти. Те просто преекспонираха едно, както се разбра още почти в самото начало, бутафорно отвличане, което макар и сензационно не е чак толкова многопластово и значимо, та да му се отдава прекалено голямо внимание. За капак на цялата медийна шумотевица в говорилнята по темата се включиха и психолози от МВР, които надълго  и широко коментираха пред поканилите ги телевизионни и радио водещи и пред тяхната аудитория, личностовите особености на „терориста”, миналите му психични проблеми, лечението му, семейните му отношения и т.н. Задълбочени познания по психология и водене на преговори демострира и най-висшия професионален началник в МВР – главен комисар Павлин Димитров, който лично разговаря с престъпника, а разговорът впоследствие бе излъчен в телевизионния ефир. 

Без да омаловажавам приноса на полицията при справяне със ситуацията си задавам въпросите: дали е необходимо точно по такъв начин да се прави PR; дали е нормално служители на правоохранителните органи да дават пространни интервюта и да правят коментари още преди да са получили пълна информаци за случая; така ли работят техните колеги в други страни и толкова ли са споделителни те пред журналистите. Явно родните профайлъри са успели за изключително кратко време да съберат достатъчно данни, по достоверен начин, с помощта на подходящите психологически методи и да направят заключение за състоянието и личността на човека . И още един въпрос, как всичко това се вписва в изискванията на професионалната им етика. 

Иначе браво на всички (журналисти и полицаи) за бързата реакция. Адмирации заслужават обаче най-вече пътниците, шофьорите и стюардесата, които запазвайки самообладание не са дали повод за трагично продължение на историята. Все пак трагикомедията е за предпочитане, нали?




Гласувай:
0



1. анонимен - backlink building service
17.08.2011 13:17
Aw, this was a really nice post. In idea I would like to put in writing like this additionally - taking time and actual effort to make a very good article… but what can I say… I procrastinate alot and by no means seem to get something done.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pavelp
Категория: Лични дневници
Прочетен: 71374
Постинги: 13
Коментари: 112
Гласове: 47
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031